ANI versus Primarul din Comarnic

Primarul orașului Comarnic, Dorian Botoacă, a pierdut procesul intentat Agenției Naționale de Integritate, după ce a fost descoperit în incompatibilitate.

Prefectura Prahova a demarat, astăzi, procedura de emitere a ordinului prin care se constată încetarea mandatului de primar. Astfel, deja au fost trimise notificări la Ministerul Afacerilor Interne, pentru a se stabili data viitoarelor alegeri locale anticipate.

Inițial, Botoacă câștigase procesul la Curtea de Apel Ploiești, în iunie 2013, dar la recursul intentat de ANI a pierdut la Înalta Curte de Casație și Justiție, printr-o sentință definitivă.

Edilul mai poate apela la căi extraordinare de atac, dar este de presupus că șansele de câștig sunt minime.

Dorian Botoacă a fost acuzat de ANI că timp de 2 ani, între 2008 și 2010, a fost atât primar cât și persoană fizică autorizată, iar timp de 2 luni, în anul 2011, a continuat să fie administrator la o firmă, dar ocupa și funcția de primar. Edilul s-a apărat spunând că societatea respectivă nu a avaut activitate în perioada menționată.

Botoacă nu este primul primar din Prahova găsit incompatibil, pe listă figurând și alții, unii chiar cu dosare penale.

 

PREFECTURA PRAHOVA COMUNICA:

“Agentia Nationala de Integritate a comunicat Institutiei Prefectului judetul Prahova Raportul de evaluare prin care s-a constatat starea de incompatibilitatea a primarului orasului Comarnic, Vasile-Dorian Botoaca, ramas definitiv prin Decizia nr.4692/05.12.2014 a Inaltei Curti de Casatie si Justitie.

Potrivit dispozitiilor art.16 alin.(1) si (2) din Legea nr.393/2004, privind statutul alesilor locali, cu modificarile si completarile ulterioare, in toatea cazurile de incetare de drept, inainte de termen, a mandatului de primar, prefectul emite un ordin prin care se constata incetarea mandatului, iar ordinul va avea la baza un referat semnat de secretarul unitatii administrativ teritoriale, precum si actele din care rezulta motivul legal de incetare a mandatului.

Institutia Prefectului a solicitat, in scris, secretarului orasului Comarnic sa se conformeze dispozitiilor legale mentionate mai sus.

In conformitate cu prevederile art.69, alin.(6) din Legea nr.215/2001(r) privind administratia publica locala, cu modificarile si completarile ulterioare, in situatia in care postul de primar devine vacant, data organizarii alegerilor se stabileste de Guvern, la propunerea prefectului.

Alegerile se organizeaza in termen de 90 zile de la data expirarii termenului in care poate fi atacat ordinul prefectului(10 zile) sau de la data pronuntarii hotararii instantei”.

 

 

left