Iarna in luna aprilie

In ciuda datei din calendar, iarna a revenit in forta in mare parte din tara. A nins mult in ultimele ore si ninsorile  au creat probleme pe sosele.

In cursul acestei zile( n.r. 3 aprilie 2015) s-au inregistrat temperature destul de scazute fata de medie, iar in toata tara aproape ca a fost resimtit un climat hibernal. Vanturi reci si putrenice, temperature joase, ninsori, drumuri inzapezite.

Potrivit www.stirileprotv.ro, cea mai grava situatie se inregistreaza in nordul judetului Suceava, unde Drumul National 2, spre Ucraina, a fost inchis. Iar in Maramures doi meteorologi au fost surprinsi de o avalansa. In plus, zeci se soferi au ramas blocati: unii si-au abandonat masinile, iar altii au innoptat pe bancheta.

Pasul Gutai a fost o adevarata incercare pentru soferi joi noapte. Ningea si viscolea ca in plina iarna. "N-am mai vazut zapada atat de mare de doi, trei ani. Am si roti de iarna, asta e, nu stiu ce-o sa fac", spune un sofer.

In Pasul Gutai ninge fara oprire, iar stratul de zapada a ajuns sa masoare 10-15 cm pe carosabil. Soferii care s-au incumetat sa urce fara roti de iarna sau lanturi au fost nevoiti sa-si abandoneze masinile pe marginea drumului.

Soferul unui camion plin cu paleti inzapezit nu s-a incumetat sa-l paraseasca, asa ca a dormit in cabina. "S-a intors iarasi iarna, n-avem ce sa facem, asta e. De 4 ore stau aici. Cred ca pana la urma raman pana dimineata, ca am inteles ca e si mai mare zapada jos. Un coleg a ramas blocat si el jos", spune soferul.

Viscolul a blocat vineri mai multe drumuri si in judetul Suceava, unde ninge zdravan de ore bune.

Zeci de TIR-uri si autoturisme au ramas blocate pe sosea, iar in orasul Siret nu se mai poate ajunge.

"Este groaznic. Eu nu am prins iarna asta, chiar a surprins pe toata lumea si eu sunt fericit ca inca nu am schimbat cauciucurile - am de iarna. Dar sunt masini care au blocat circulatia probabil si din cauza asta. E luna aprilie....", spune disperat un sofer.

Momente dramatice au fost astazi si in muntii Rodnei, unde doi meteorologi, frate si sora, au fost surprinsi de o avalansa, la 300 de metri de statia meteo de la Borsa, judetul Maramures. Echipele de interventie au ajuns la ei dupa mai bine de trei ore. L-au gasit pe barbat in soc hipotermic si cu un sold dizlocat. Cei doi sunt acum in siguranta, la spital.

 

 

left