Cel mai vechi oras al Europei

Stiti care este cel mai vechi oras din Europa? Stiti orasul a carui deviza este „ Vechi si Vesnic”?

Orasul, construit in depresiunea celor sapte culmi unice ale sale si asezat pe drumul antic „ViaDiagonalis”, care lega Roma cu Constantinopol, si ,care, este una dintre cele mai bogate regiuni istorice din Europa.  

Aici, timp de mai mult de 8 000 de ani, deferite civilizatii antice si-au gasit locul de locuire si pentru dezvoltare a culturilor sale. Regiunea, care cuprinde municipiul Plovdiv, municipiul Asenovgrad si Rodopi, cunoscuta sub denumirea generala - „ViaDiagonalis“, imbina in sine deosebirile naturale unice ale regiunii si o valoare imensa culturala si istorica, fiind, in acelasi timp, purtatoare, atât a spiritului antic, cât si a celui contemporan.

Plovdivin mod meritat, este apreciat si ca „perla” Peninsulei balcanice.  

In ziua de azi, orasul Plovdiv ocupa cel de-al doilea loc din Bulgaria, din punct de vedere al numarului populatiei, cu cei peste 500 000 de locuitori ai sai, fiind si un important centru cultural si economic din regiune. Acesta este si un centru universitar de importanta cu cele 7 universitati si 2 colegii ale sale si peste 40 de mii de studenti. Concomitent cu aceasta emanare contemporana, orasul poarta si atmosfera magnetica a antichitatii, care tasneste din fiecare cladire, templu sau piata din centrul istoric. Orasul vechi, extraordinar, situat in inima orasului, monumentele antice minunate, arhitectura europeana frumoasa din secolele al 19lea si al 20lea, alcatuiesc un nemaipomenit amestec de epoci, culturi, etnii si religii.  

Regiunea – Plovdiv, Asenovgrad, Rodopi este nu numai un centru cultural-istoric, dar si un centru religios, care a adapostit, intr-o deplina intelegere, diferite culte religioase si temple ale acestora.

Acesta este un loc care te va face sa simti spiritul antichitatii, in timp ce esti cufundat in problemele de zi cu zi, un loc care iti va permite sa „ calci” deasupra istoriei cu privirea indreptata in viitor, un loc in care ai fi putut sa gasesti izolarea, de care, câteodata, ai nevoie, dar si inspirare.

 

 

left