Tenerife, insula primaverii vesnice

Tenerife, cunoscuta si ca Insula Eternei Primaveri, este cea mai mare (2034sq km), cea mai înalta (3718m) şi de asemenea, cea mai populata (populaţie estimată la 655,656 de locuitori) dintre insulele din Arhipelagul Insulelor  Canare. Cea mai mică insulă este Roque del Oeste, care de fapt este numai o stâncă lingă insula Graciosa. Cea mai mică insulă locuită este Isla de los Lobos pe care trăieşte numai o singură familie.

Insulele Canare din punct de vedere administrativ aparţin de Spania, iar geografic de Africa . Insula Fuerteventura este cea care se află cel mai aproape de Africa, la circa 100 km, in timp ce Tenerife se gaseste la aprox. 300 km.

 

Tot din punct de vedere administrativ Insulele Canare sunt împărţite in două provincii spaniole: Provincia Santa Cruz de Tenerife de care apartin Tenerife, La Gomera, El Hierro si La Palma, si Provincia Las Palmas de Gran Canaria de care apartin Lanzarote, Fuerteventura, Gran Canaria.

În ciuda faptului că toate insulele sunt de origine vulcanică sunt foarte diferite una fata de cealalta, de exemplu pe insula Tenerife domină munţii înalţi, iar pe insula Lanzarote domină munţii mai puţin stâncoşi şi mai puţin înalţi.

Cel mai înalt punct de pe insulele Canare, care de fapt este şi cel mai înalt punct din Spania, este Pico del Teide de 3718 metri. Vârful muntelui este acoperit de zăpadă timp de mai multe săptămâni în timpul "iernii" în timp ce pe plajele de pe partea sudică turiştii se bucură de temperaturi de 25 - 28 grade C . 

Insula Lanzarote este cea mai secetoasa, Gran Canaria cea mai urbanizata, La Palma cea mai verde, El Hiero cea mai izolata, iar cea mai bogata în frumuseţi naturale este La Gomera.

Temperatura apei Oceanului Atlantic, nu este chiar caldă, dar intotdeauna este intre 20-23 grade C.

Populaţia totală a insulelor este în jur de 1.5 milioane, din care o treime trăieşte pe insula Gran Canaria. Băştinaşii de pe insule sunt prietenoşi în general, dar în locurile unde s-a dezvoltat turismul ei au devenit mai atenti si mai suspiciosi cu strainii.

Veniturile principale provin din turism, agricultură şi comerţ. Se cultivă in cantităţi însemnate: banane, roşii, tutun etc. Este foarte cunoscuta şi cultura de vinuri din Tenerife .

Locuitorii insulelor adoră sărbătorile locale care ţin de obicei minimum trei zile. Majoritatea festivităţilor sunt legate de religie şi in acest timp de la mic la mare se îmbracă in costumele locale tradiţionale şi se servesc mâncăruri tradiţionale.

Cea mai vestită sărbătoare este Carnavalul, la care participa atît localnici cît şi turişti veniţi special pentru această ocazie, care ţine din februarie până în martie chiar o lună de zile, cu fel de fel de programe artistice, iar noaptea sunt organizate petreceri pe strada in costume de carnaval. Petrecerile de noapte încep oricum după ora 00.00 şi sunt mai aglomerate la sfârşituri de săptămână.

Climat

Tenerife este cunoscută în lume ca „Insula eternei primăveri” (Isla de la Eterna Primavera). Insula fiind la latitudinea Deșertului Sahara se bucură de o climă caldă pe tot parcursul anului cu o medie de 20°-22 °C iarna și 26°-28 °C vara. Clima temperată este controlată în mare măsură de vânturile alizee, a căror umiditate este concentrată, în deosebi, pe nordul și nord-estul insulei, creând nori între 600 și 1.800 m înălțime. Curentul rece al Insulelor Canare, are un efect de răcire pe coastă și plaje, de asemenea, topografia peisajului joacă un rol important în diferențele climatice prin numeroase sale văi.

Contraste climatice majore pe insulă sunt evidente, mai ales, în lunile de iarnă când este posibil să te bucuri de caldura soarelui pe coastă și de zăpadă la numai câțiva km, pe Tiede la 3.000 de metri deasupra nivelului mării. De asemenea, contraste majore sunt și la joasă altitudine, unde clima merge de la aridă în partea de sud-est în zona Santa Cruz de Tenerife la mediteraneană în nord-vest unde se află Buenaventura del Norte și La Orotava.

Vânturile din nord-vest aduc 73% din precipitații, iar aici umiditatea este mai crescută. Diferențele de precipitații sunt, mai ales, între anotimpuri, în lunile de vară din mai până în septembrie este de obicei secetă.

Atractii turistice

Parcul National Teide. 

Marca de referinta a Insulelor Canare, in special pe segmentul Tenerife, Muntele Teide a constituit un important reper pentru navigatori, din cele mai vechi timpuri. La nivel global, parcul desemneaza una dintre putinele zone insulare vulcanice cu un ecosistem variat si unic totodata. Abundenta resurselor a facut din aceasta regiune obiect de exploatare, insa toate acestea au luat sfarsit in anul 1954, odata cu legea care stabilea noul statut al zonei, acela de Parc National.

 Vulcanul propriu-zis reprezinta un crater imens de forma ovala, cu un diametru de aproximativ 16 kilometri. Cat priveste originile sale, au fost enuntate o multime de teorii. Cea unanim acceptata sustine ca formatiunea s-a format in urma unei prabusiri de sedimente, ca rezultat al golirii galeriei magmatice.

Flora parcului cuprinde peste 139 de specii recunoscute, dintre care, o treime sunt reprezentative pentru zona Canarelor. Vegetatia predominanta este constituita din arbusti, insa se pot intalni si plante fanerogame, cum ar fi violeta de Teide sau Edelweiss-ul de Teide. Nu putem uita, desigur, de celebratajinaste, cu unicitatea ei coloristica. In ceea ce priveste fauna parcului, gasim aici peste 400 de specii, predominant nevertebrate, din care, aproximativ 75% sunt originare de pe insula.

 El Teide - care atinge cu cel mai inalt varf 3718 m! - este al treilea cel mai mare vulcan activ din lume de pe o insula vulcanica.

 Craterul (Las Canadas) vulcanului, care a erupt ultima data in 1909, este unul dintre cele mai mari cratere din lume, avand un diametru de 16km. „Las Canadas” cu formatiunile muntoase si cenusa vulcanica creeaza o adevarata impresie de peisaj selenar.

Diversele si neobisnuitele forme de aici sapate in stanca asigura pitorescul zonei: Roques de Garcia, The Shoe, Rose Rock.

Castigator al premiului pentru cea mai bine aclimatizata gradina tropicala si avand cea mai mare colectie de papagali din lume - peste 300 de specii -, „Loro Parque” (situat la doar 3 km vest de Puerto de la Cruze) este o adevarata incursiune in  paradisul vietii salbatice !

Iata de ce Loro Parque nu trebuie sa lipseasca din agenda voastra !

"Planeta Pinguinilor" este locul unde veti descoperi Antarctica si unde peste 200 de pinguini va vor face o "racoroasa" primire de pe iceberg-ul pe care locuiesc !

Nu trebuie sa ratati nici spectacolele puse in scena de reprezentantii lumii marine, unde orcile (balenele ucigase) va vor uimi cu abilitatea lor, delfinii se vor intrece in acrobatii, leii de mare vor avea grija sa va bine dispuna cu cateva numere foarte haioase, iar papagali dintre cei mai colorati vor avea grija sa va intretina pe toata durata spectacolelor!

Cu siguranta ca nu veti uita prea usor nici "Tunelul Rechinilor", unde specii ale vietii acvatice va vor purta in lumea lor refacuta in acest imens acvariu !

Barranco del Infierno

Cel mai important punct de atractie turistica din apropiere de Adeje este Barranco del Infierno (Hell’s Ravine), cel mai adanc defileu atat din Tenerife, cat si din Insule. Peretii abrupti creeaza o imagine care-ti taie respiratia.

In partea superioara, se poate observa o cadere de apa inalta de 80 m, loc ce ofera o panorama impresionanta asupra imprejurimilor. Curioasa este trecerea de la o vegetatie saracacioasa la una luxurianta, pe masura ce altitudinea creste.

Playa de Las Teresitas

Situata in apropiere de capitala, Santa Cruz de Tenerife, Playa de Las Teresitas este un spatiu care iti incanta realmente simturile. Locul ideal pentru a te relaxa la umbra palmierilor, pentru a te delecta la o partida de inot sau a te rasfata in undele line ale micii lagune (construite artificial), incadrata de pereti masivi de stanca.

 

Aici poti pasi prin praful de nisip auriu, adus tocmai din Sahara, aici poti incerca feluritele delicatese pescaresti proprii zonei, aici poti simti spiritul traditional al Canarelor.

left